Turkish Journal of Pathology

Türk Patoloji Dergisi

Turkish Journal of Pathology

Turkish Journal of Pathology

2008, Vol 24, Num, 2     (Pages: 130-132)

1

1

Viewed: 4061
 - 
Downloaded : 1462

Introduction

Türk Patoloji Derneği'nin düzenlediği 21. Avrupa Patoloji Kongresi 8-13 Eylül tarihleri arasında İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Toplam 2394 katılımcı ve 140 refakatçinin bulundu ğu kongre bugüne kadarki Avrupa Kongreleri içinde en yüksek katılımcı sayısına ulaşan kongre oldu.

8 Eylül 2007 günü düzenlenen 6 adet precongress meeting ile kayıt ve açılış törenlerinin ardından başlayan oturumlar 4,5 gün boyunca kimi zaman 8, kimi zaman 9 paralel salon halinde yapıldı ve patolojinin çok değişik konularında sempozyumlar, kurslar, slide seminerleri yer aldı. İlk kez bu kadar fazla paralel salonda yapılan kongrede 80'i aşkın ülkeden gelen katılımcının toplam 1494 bildirisi yer aldı. Kongre ile paralel olarak yapılan Ulusal Patoloji Kongresi'nde de 403 poster bildirisi sunuldu.

Açılış töreninde ülkemizde modern patolojinin kurucuları olan Hamdi Suat Aknar, Philipp Schwartz ve Siegfried Oberndorfer'den söz edilerek camianın şükran duyguları dile getirildi. Bu arada Prof. Schwartz'ın çocukları ve Prof. Oberndorfer'in torununun kongreye davet edilip birer plaket verilmesi izleyenlere duygulu anlar yaşattı. Açılış törenine katılan meslektaşlarımız “Anadolu Ateşi”nin muhteşem gösterisini hayranlıkla izlediler. Kongrenin sosyal etkinlikleri içerisinde Tuluyhan Uğurlu'nun Aya İrini Kilisesi'nde verdiği konser de büyük ilgi topladı.

12 Eylül akşamı Feriye Restoran'da verilen gala yemeğine katılanlar, nefis Türk mutfağı yemekleri eşliğinde İstanbul Boğazı'nın güzelliğini bir kez daha yaşadılar ve değişik kültürlerden kişiler ortak payda patolojide birleşerek sıkı dostluklar kurdular.

Gerek kongre sırasında sözel olarak, gerekse kongre sonrası yazılan mektuplarla kongrenin bilimsel, sosyal açıdan ve organizasyon yönünden son derece başarılı olduğu dile getirildi ve bu bağımsız bir Fransız araştırma şirketinin yaptığı anket sonuçlarıyla da kanıtlandı.

Türkiye'den 411 bildiri yanında çok sayıda meslektaşımızın da başarılı sunumlarıyla yer aldığı bu organizasyonun ülkemiz patologlarının Avrupa'lı meslektaşları ile daha yakın bağlar oluşturmasına yardımcı olduğuna ve ülke tanıtımına katkıda bulunduğuna inanıyoruz.

Resim 1: Kongrenin açılış töreninde salonu dolduran katılımcılar.

Resim 2: Büyükleri Türk patoloji camiasına büyük hizmet vermiş ve o dönemde güçlükleri omuz omuza aşmış bir neslin mirasçıları… Prof. Dr. Schwartz'ın çocukları ve Prof. Dr. Oberndorfer'in torunu.

Resim 3: ESP ve Kongre başkanı Prof. Dr. Niki Agnantis ve Türk Patoloji Derneği başkanı Prof. Dr. Sıtkı Tuzlalı Türk Patolojisinin kurucularından Prof. Dr. Schwartz'ın kızı ve oğluna şükran plaketlerini sunuyor.

Resim 4: Açılış töreni sonrasında katılımcılar zengin bir Türk mutfağı ile keyfi ve dostluğu paylaştılar.

Resim 5: Ilık bir Eylül akşamında Boğaz manzaralı terasta dostluğun şerefine ….

Resim 6: Aya İrini Kilisesi'nin tarihi dokusu ve büyülü atmosferinde katılımcıları derinden etkileyen Tuluyhan Uğurlu konseri.

Resim 7: Hep dolu olan toplantı salonları.

Resim 8: Kongre ana salonunda bir bilimsel etkinlik.

Resim 9: İlk kez bu kongrede gerçekleştirilen interaktif katılımlı video mikroskopi eğitimi.

Resim 10: Tekne gezisi ile Boğazın tüm güzellikleri ile iç içe kongre yorgunluğunu atan katılımcılar.

Resim 11: Firma ilgisinin de yoğun olduğu Kongre sergi alanından bir görüntü.

Resim 12: ESP ailesinden bir grup katılımcı.

Resim 13: ESP'nin sunduğu onur diplomalarını Prof. Dr. Agnantis'in elinden alan Kongre başkanları Prof. Dr. Sıtkı Tuzlalı, Prof. Dr. Dilek Yılmazbayhan ve genel sekreteri Prof. Dr. Sergülen Dervişoğlu.

Keywords :