Anket sonuçlarından elde edilen verilere göre, 4 üniversite hastanesinde toplam 22 profesör, 12 doçent, 5 yardımcı doçent ve 8 uzman çalışmakta iken, 5 eğitim hastanesinde 8 şef, 5 şef yardımcısı, 8 başasistan ve 25 uzmanın görev yaptığı belirlendi. Şef kadrosunda görev yapanların, 2'si profesör, 5'i doçent idi. Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA), 2 profesör, 4 doçent, 2 yardımcı doçent ve 3 uzman çalışmakta idi.
Asistan sayılarına bakıldığında, 4 üniversite hastanesinin 3'ünde 5-7 arası, birinde sekizden fazla, eğitim hastanelerinin ikisinde 8 den fazla, ikisinde 5-7 arası asistanın görev yaptığı saptandı. GATA'daki asistan sayısı 2-4 arasında idi. Bu rakamlardan elde edilen ortalamalara bakıldığında, asistan başına düşen ortalama eğitici sayısı üniversiteler için 1-2.6, eğitim hastaneleri içi 0.8-2.4, GATA için 2.7-5.5 arasında bulundu.
Tablo 1'de ayrıntılı olarak verilen kurumların biyopsi ve sitoloji sayıları, kurumların asistan sayısı ile karşılaştırılarak, üniversiteler, eğitim hastaneleri ve GATA için bir asistanın yıllık incelediği ortalama vaka sayıları hesaplandı (Tablo 2).
 Click Here to Zoom |
Tablo 1: Eğitim kurumlarının yıllık biyopsi ve sitoloji materyali ve asistan sayıları. |
 Click Here to Zoom |
Tablo 2: Kurumlarda çalışan asistanların incelediği yıllık ortalama olgu sayıları. |
Kurumlarda eğitim için ayrılan sürelere bakıldığında, üniversitelerde makale, olgu sunumu, ders ve seminerler için ayrılan asgari sürenin ayda 4 saat, azami sürenin ise ayda 17 saat olduğu görüldü. Bu süreler eğitim hastaneleri için sırası ile ayda 2 saat ve ayda 7 saat idi. Klinikopatolojik toplantıların da benzer şekilde üniversitelerde eğitim hastanelerine göre daha fazla yapıldığı dikkati çekti; üniversitelerde haftada asgari 12 saat, azami 24 saat, eğitim hastanelerinde ayda asgari 1 saat, azami 12 saat.
Tüm üniversitelerin ve eğitim hastanelerinden ikisinin, asistan eğitiminde uyguladıkları günlük, haftalık ve yıllık ders programları olduğu görüldü. Eğitim hastanelerinin sadece birinde böyle bir düzenlemenin olmadığı dikkat çekici idi. Bir eğitim hastanesinde yıllık programın olduğu görüldü. GATA'nın haftalık ve yıllık ders programı olduğu tespit edildi.
Çalışmaya katılan tüm kurumlarda histokimyasal ve immünhistokimyasal incelemelerin yapılabildiği görüldü. Buna karşın immünflöresan inceleme üniversiteler ve GATA hariç sadece bir eğitim hastanesinde uygulanmakta idi. İmmünflöresan boyama tekniğini kullanmayan bir eğitim hastanesinin SISH tekniğini kullandığı belirlendi. Tüm üniversitelerde elektron mikroskopi ünitesi ile birlikte moleküler çalışmaların yapıldığı belirlenmiş olmasına karşın, eğitim hastanelerinin hiçbirinde elektron mikroskopik inceleme yapılmadığı görüldü. GATA'da, elektron mikroskopunun yeni alındığı ve PCR ile birlikte kurulma aşamasında olduğu bilgisine ulaşıldı.
Tüm kurumlarda güncel literatür takibi amacı ile kullanılan veritabanı ya da ücretsiz kullanım hakkına sahip bir kütüphane üyeliği bulunduğu görüldü.
Bir eğitim hastanesi hariç tüm kurumlarda ek mesai yapıldığı tespit edildi. Bu süre üniversite hastanelerinin %50'si, eğitim hastanelerinin %40'ı ve GATA için 4 saatten fazla idi. Üniversitelerdeki minimum ek mesai saati 2 saat, eğitim hastanelerinde ise 1 saat idi. Bir eğitim hastanesinde ek mesai yapılmadığı belirlendi.
İki üniversite hariç, diğer kurumlarda hem eğiticiler hem de asistanlar için uygulanan bir yazılı geri bildirim programı olmaması dikkat çekici idi.
Tüm üniversitelerde ve GATA'da, asistan yetki ve sorumluluğunun farkındalığı açısından uygulanmakta olan bir eğitim programı, asistan kişisel eğitim dosyası, asistan karnesi ve asistan eğitimi ile ilgili bir birim olduğu görüldü. Buna karşın 2 eğitim hastanesinde bu dokümanların herhangi birinin ya da eğitim ile ilgili bir birim olmaması çarpıcı idi. İki eğitim hastanesinde eğitimden sorumlu bir birim olmasına karşın, sadece eğitim programının olduğu ve kişisel eğitim dosyası ile karnelerin düzenlenmediği görüldü. Sadece bir eğitim hastanesinde asistan kişisel eğitim dosyasının kullanıldığı belirlendi.
İlgili kurumlarda çalışan eğiticilere dağıtılan 2. ankete toplam 65 eğitici katıldı.
Eğiticilerin asistanların görev tanımlarına ve kendilerinin eğitimdeki sorumluluklarının ne olduğuna ilişkin sorulara verdikleri cevaplar oldukça farklı idi ve kısaca Tablo 3 ve Tablo 4'de özetlenerek sunuldu.
 Click Here to Zoom |
Tablo 4: Eğiticiler açısından, eğiticilerin asistan eğitimindeki sorumlulukları. |
Eğiticiler tarafından, kendilerinin mikroskopi eğitimine ayırdıkları sürenin yetersiz olduğunu düşünen 13 kişi (% 20), makroskopi eğitimine ayırdığı sürenin yetersiz olduğunu düşünen 38 kişi (%58), yapılandırılmış eğitime ayırdığı sürenin yetersiz olduğunu düşünen 20 kişi (%31) vardı. Bu oranın özellikle makroskopi eğitimi için %58 gibi yüksek bir oran olması dikkat çekici idi.
Bu çalışma kapsamındaki kurumların sadece ikisinde, hem asistanlar hem eğiticiler için yazılı geribildirim uygulanıyor olmasına karşın, geribildirim uygulamasının yapılması gerekliliği konusunda neredeyse tam fikir birliği olduğu görüldü. Asistanlar ve eğiticilerin her ikisi için de geri bildirim uygulaması yapılması gerektiğini düşünenlerin oranları sırasıyla %95.4 ve %93.8 idi.
Ankete katılan 65 eğiticinin % 89'u (58/65 kişi) asistan sınavının bir gereklilik olduğunu düşünüyordu.
Benzer şekilde, bir asistanın uzmanlık eğitimi sırasında araştırma yapması da bir gereklilik olarak %78.5 oranında (51/65 kişi) kabul gördü.
“Kurumunuzda eksik olduğunu düşündüğünüz alan ya da alanlar ile ilgili rotasyona sıcak bakıyor musunuz?” sorusunun cevabı %96.9 oranında (63/65 kişi) “evet” oldu. Kurumların ihtiyaç duyduğu rotasyon konuları, aynı kurumların eğitim verebilecekleri rotasyon konuları tablo 5 de sunulmuştur.
 Click Here to Zoom |
Tablo 5: Ankara ili sınırlarındaki eğitim kurumlarının rotasyon ihtiyacı duydukları konular ve kurumlarda eğitim verilebilecek konular. |